A Pannoniasaurus rekonstrukciója

Pannoniasaurus inexpectatus

Név eredete: Pannoniasaurus: Pannónia gyíkja; inexpectatus: váratlan

A moszaszauroideák a ma élő pikkelyes hüllők (Squamata) közé tartozó, de a kréta végén kihalt pikkelyes hüllőcsoport. Ezek a tengeri életmódhoz alkalmazkodott hatalmas ragadozó gyíkok a késő-kréta tengerek csúcsragadozói voltak. Az evezőszerű végtagok, a módosult medencecsontok, az úszást elősegítő oldalirányban lapított és lefelé hajló farok, mind a vízhez való alkalmazkodás jelei. Világszerte számos ősmaradvány alapján ismerjük a moszaszauroideák mintegy 30 millió éves történetét, a csoport kozmopolita elterjedésű volt a késő-krétában. Korábban azonban valamennyi moszaszaurusz lelet tengeri kőzetekből került elő, így meglepő volt a csoporthoz tartozó állatok maradványainak az előkerülése a bakonyi késő-kréta gerinces lelőhelyen.

Az Iharkútról leírt Pannoniasaurus maradványai számos egyedtől származnak, a fiataloktól (70 cm) a kifejlett felnőttekig (6 m). Ez – más bizonyítékok mellett – arra utal, hogy ezek az állatok a folyókban éltek, és a faj, rokonai közül egyedülálló módon alkalmazkodott az édesvízi élethez.

Továbbiak
A Pelsochamops infrequens részleges jobb alsó állkapcsa (MTM 2006.106.1.) Iharkútról. A, belülről a szájüreg felől nézve; B, a rágófelszín felől nézve. Méretarány 1 mm.

Pelsochamops

Mindössze egy részleges jobb állkapocsból és két állkapocstöredékből ismert Iharkútról a Pelsochamops infrequens nevű gyík …

TOVÁBB »
Bicuspidon aff. hatzegiensis bal alsó állkapocseleme (dentale) Iharkútról

Bicuspidon

A Bicuspidon aff. hatzegiensis a leggyakoribb gyík az iharkúti lelőhelyen, több tucat állkapocs és felső állcsont alapján ismert…

TOVÁBB »