Doratodon

Doratodon

Az összes maradvány, ami ezekből a kistermetű krokodil-félékből előkerült az nem több, mint néhány törékeny koponya- és alsó állkapocselem továbbá fogak. A fogak jellegzetesek abban, hogy erősen emlékeztetnek a húsevő vagy Theropoda dinoszauruszokéra: keskenyek, oldalról lapítottak és az élük finoman recézett. A Doratodonok az európai késő-kréta faunák legkevésbé ismert krokodiljai, legjobb megtartású maradványaik Ausztriából kerültek elő (Doratodon carcharidens). Viszont ez a faj is csak az alsó állkapcsa, a részleges felső állkapcsa és néhány fog alapján ismert. Néhány kutató úgy véli, hogy ezek a krokodilok afrikai és dél-amerikai rokonságot mutatnak, míg mások szerint ez a hasonlóság pusztán párhuzamos evolúció eredménye. A magas és oldalról lapított, Theropoda szerű koponya és fogazat szárazföldi ragadozó életmódra utal, ami egybevág a Doratodon maradványok ritka előfordulásával Iharkúton, ahol más szárazföldi fajok ugyancsak alulképviseltek. Ma nem élnek szárazföldi életmódot folytató krokodilok, de a dinoszauruszok korában számos ilyen faj élt, sőt valójában ez volt a krokodilok ősi, elsődleges életmódja.

Továbbiak
A Pelsochamops infrequens részleges jobb alsó állkapcsa (MTM 2006.106.1.) Iharkútról. A, belülről a szájüreg felől nézve; B, a rágófelszín felől nézve. Méretarány 1 mm.

Pelsochamops

Mindössze egy részleges jobb állkapocsból és két állkapocstöredékből ismert Iharkútról a Pelsochamops infrequens nevű gyík …

TOVÁBB »