A Distortodon rhomboideus egyik felső állcsontja (MTM PAL 2012.31.1.) Iharkútról. A méretarány 1 mm.

Disortodon

A Distortodon rhomboideus gyíkot mint új nemet és fajt írta le a kutatócsoportunk. Mindössze három állkapocstöredék alapján ismert az iharkúti lelőhelyről. A Bicuspidonnal közeli rokon, tehát azzal együtt a Polyglyphanodontinae alcsaládba tartozik. Legjellegzetesebb fogai a Bicuspidonhoz hasonlóan két kúpot viselnek, azonban ezeken a külső kúp és a belső kúp egymáshoz képest vízszintesen eltolva helyezkedik el, ennek köszönhetően a fogak rágófelszíne „torz”, rombusz alakú. A nem és a faj is erről kapta a nevét, a Distortodon latinul deformált fogat jelent, míg a rhomboideus a rombusz alakú körvonalra utal.

A felső állcsont leghátsó foga egy nagyon kicsi, még a Bicuspidon aff. hatzegiensis fogsora végén találhatónál is kisebb méretű fog. Az előtte lévő nagy, egykúpú fog (mely az alsó állkapcson viszont az utolsó foghelyen található) azonban nem egyszerű kúp alakú, mint a Bicuspidon esetében, hanem erős, övszerű zománcperem található rajta körben a korona alsó részén.

A Distortodon mind méretében, mind táplálékát tekintve hasonló lehetett az iharkúti Bicuspidonhoz, azonban jóval ritkább lehetett a területen.

Továbbiak
A Pelsochamops infrequens részleges jobb alsó állkapcsa (MTM 2006.106.1.) Iharkútról. A, belülről a szájüreg felől nézve; B, a rágófelszín felől nézve. Méretarány 1 mm.

Pelsochamops

Mindössze egy részleges jobb állkapocsból és két állkapocstöredékből ismert Iharkútról a Pelsochamops infrequens nevű gyík …

TOVÁBB »
A Chromatogenys tiliquoides részleges jobb oldali állkapcsa (MTM V 2010.129.1.) Iharkútról.

Chromatogenis

Az iharkúti lelőhely gyíkjai között meglehetősen ritka az új nemként és fajként leírt Chromatogenys tiliquoides…

TOVÁBB »