Az Allodaposuchus rekonstrukciója és egykori környezete

Allodaposuchus

Számos Iharkútról származó koponya- és alsó állkapocselem egy közepes termetű krokodil-féléhez tartozik, amiről a legtöbb kutató úgy tartja, hogy rendszertanilag az aligátorok, a valódi krokodilok és a gaviálok közös őséhez állhatott közel. Az Allodaposuchus egy specializálatlan krokodil-féle volt, mely felületesen egy mai aligátorra vagy kajmánra emlékeztetett. Az Allodaposuchus-ok endemikusak voltak Európában és valószínűleg közeli rokonai voltak az Iharkutosuchus-nak is. A koponyájuk morfológiája alapján vízi életmódot folytattak és mindenevők lehettek, megint csak hasonlóan a mai alligátorokhoz. Az Allodaposuchus-oknak fontos szerepük van a mai krokodil-félék kialakulásának megértésében ezért az iharkúti leletek kiemelkedő jelentőségűek.

Sajnos az iharkúti maradványok egyelőre túl töredékesek ahhoz, hogy pontosan megállapítsuk, hogy ez a faj milyen rokoni viszonyban állt a mai Románia, Franciaország és Spanyolországból leírt hasonló fajokkal. Érdekes módon az iharkút Allodaposuchus lényegesen kisebb termetű volt rokonainál, ami vagy a szigethatás következménye vagy pedig a nagyobb testméret csak később fejlődött ki a rokon fajoknál.

Továbbiak
Az Allodaposuchus rekonstrukciója és egykori környezete

Allodaposuchus

Számos Iharkútról származó koponya- és alsó állkapocselem egy közepes termetű krokodil-féléhez tartozik, amiről a legtöbb kutató…

TOVÁBB »