Terepen az ausztriai lelőhelyen.

Késő-kréta gerinces paleobiogeográfia Európában

Európa területén a késő-kréta korú kontinentális üledékes kőzetek ritkaságszámba mennek. Leginkább a késő-kréta legelejéről, majd egy 20-22 millió éves űrt követően a legvégéről ismerünk ilyen üledékeket és benne néhány lelőhelyről csontmaradványokat. Abból a bizonyos, jó 20 millió évnyi hiátusból, mely a cenomántól a campaniig tartott, csak az iharkúti lelőhely igen gazdag leletanyaga, továbbá szórvány leletek ismertek.

Vajon milyen dinoszauruszok és repülő hüllők élhettek akkoriban az európai szigetvilág területén? Azok a csoportok, melyek a kréta időszak elején jelen voltak? Vagy ezek ebben az időszakban eltűnnek? Hogyan zajlott ezeknek a csoportoknak ebben az időszakban történt vándorlása?

E kutatás kapcsán az európai szigetvilág krétai időszaki gerinces faunájának fejlődéstörténetét szeretnénk minél jobban megismerni. Ehhez újabb és újabb lelőhelyeket keresünk, ahonnan új, eddig ismeretlen leletanyagok kerülhetnek elő. Az elmúlt években Ajka határában találtunk gazdag leletanyagot, illetve Ausztria területén fedeztünk fel újabb, fontos lelőhelyeket, melyek kutatás a folyamatban van.

Továbbiak