A felső kréta Csehbányai Formáció gyíkjainak kutatása

A felső-kréta Csehbányai Formáció Squamata faunájának vizsgálata

Az iharkúti lelőhely igen gazdag a Squamatak koponya és alsó állkapocs maradványaiban. Körülbelül 8-9 különböző gyík taxonnal Európa legdiverzebb késő-kréta gyík anyagai közé sorolható.

Emellett a Csehbányai Formáció édesvízi környezetben lerakódott csonttartalmú rétegeiből nagy számban kerültek elő moszaszauruszok maradványai is, melyek a szedimentológiai bizonyítékok, továbbá stabilizotópos vizsgálatok eredményei alapján, az első ismert édesvízi előfordulását képviselik ennek az alapvetően tengeri csoportnak.

Gyíkállkapocs Iharkútról
Gyíkállkapocs Iharkútról
Pannoniasaurus maradványok Iharkútról
Pannoniasaurus maradványok Iharkútról

Makádi László, az OTKA projekt által finanszírozott kutató célja, hogy elvégezze az iharkúti Squamata maradványok taxonómiai és paleobiológiai vizsgálatát. A Squamatak, mint főként szárazföldi összetevői a faunának, paleobiogeográfiai szempontból nagy jelentőséggel bírnak. Ahhoz, hogy a késő-kréta gerincesekről egy komplex paleobiogeográfiai képet nyújtsunk a nyugat-tethysi szigetvilágban, szükséges, hogy elvégezzük a lelőhelyen felfedezett minden gerinces csoport (pl. kétéltűek, Squamatak, Archosauriak) taxonómiai és anatómiai vizsgálatát. Ezek az alapvető kutatások a gerincesek pontos meghatározását eredményezik és alapjául szolgálnak a későbbi, bonyolultabb vizsgálatoknak. Másrészt, a Pannoniasaurus moszaszaurusz maradványainak vizsgálata újabb és újabb részletet fednek fel a csoport evolúciójáról és adaptációjáról.

© Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Kapcsolat: magyardino@gmail.com | Tel: +36309941805