Pneumatoraptor fodori

Név eredete: Pneumatoraptor: Pneumatizált (a csontokat a tüdővel kapcsolatban álló légzsákocskák járják át) csontokkal bíró rabló; fodori: Fodor Géza az iharkúti bauxitbányák egykori üzemvezetője után.

Az iharkúti fauna legkisebb ragadozó dinoszaurusza. Töredékes leletei alapján tudjuk, hogy nem érhette el egy kifejlett pulyka méretét sem. Minden bizonnyal csapatokban vadásztak és feltételezzük, hogy összehangolt támadás révén tudták leteríteni a méretben nagyobb áldozataikat. Lapított, késpengealakú fogaik, maximum 1 cm magasak és recézettek voltak, a hús, a bőr és a vékonyabb csontok vágására kiválóan alkalmasak.

Bár a Jurassic Parkban még pikkely borította a testüket, mára tudjuk, hogy a Pneumatoraptor-hoz hasonló, kis vagy közepes termetű, „raptor”-szerű dinoszauruszok (döntően a Dromaeosauridae és Troodontide csoportok tagjai) a mai madarakhoz hasonlóan tollasak voltak. Bár a legtöbb faj, így a Pneumatoraptor fodori esetében sincs közvetlen bizonyítékunk a toll-szerű kültakaró jelenlétére, egyes rokonformáknál megörződött tollenyomatok, illetve csonttani jegyek azt mutatják, hogy a csoport minden tagja, sőt, bizonyos mértékben már az ősibb csoportok is tollszerű képleteket viseltek, legalábbis testük egy részén.

1. ábra Pneumatoraptor fodori fejrekonstrukciója
1. ábra Pneumatoraptor fodori fejrekonstrukciója
2. ábra Pneumatoraptor fodori csorda
2. ábra Pneumatoraptor fodori csorda

© Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Kapcsolat: magyardino@gmail.com | Tel: +36309941805