DinoExpo 2020

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezésre kerül a DinoExpo, mely során meglátogatható az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely, és az ott folyó ásatás.

A lelőhely szomszédságában lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó) a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó, továbbá egyéb szabadidős és kulturális programokkal egész napos tartalmas elfoglaltságot kívánunk biztosítani vendégeink számára. 

Minden, a rendezvényre megváltott jeggyel vagy ott elköltött forinttal a bakonyi dinoszaurusz-kutatásokat támogatja!

NYÍLT NAPOK IDŐPONTJAI
 • 1) 2019. július 22. hétfő - eső esetén: július 23. kedd
 • 2) 2019. július 25. csütörtök - eső esetén július 26. péntek
 • 3) 2019. július 27. szombat - eső esetén július 28. vasárnap.
 • Eső, rossz idő esetén mind a szervezőket, mind a regisztrált résztvevőket előző este e-mailben értesítjük a program elhalasztásáról!

Amennyiben az időjárás hirtelen rosszra fordul (pl.: vihar esetén), a szervezők fent tartják a jogot, hogy a programot megszakítják, és nem indul el az adott turnus a lelőhelyre a résztvevők biztonságának érdekében. Ez esetben a részvételi díjat visszafizetjük és a németbányai Faluházban egy interaktív előadás keretei között bemutatjuk a lelőhely érdekességeit díjmentesen.

REGISZTRÁCIÓKÖTELES PROGRAMOK

Felnőtt jegy: 1500 Forint
Gyermekjegy (6-14 éves korig): 1000 Forint
6 éves kor alatt ingyenes!


Amennyiben a regisztráció során valamilyen akadályba ütközne, vagy szeretné azt lemondani/módosítani: kérjük, jelezze nekünk e-mailben a magyardino@gmail.com e-mail címen!

1) DinoExpressz – vonatos kirándulás az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyre

Németbánya északi határáról kisvonat szállítja a legfeljebb 50 fős csoportokat vadregényes erdei úton az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen vezetett túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedhetnek a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével.

Az ásatás helyszínén a kutatócsoport egyik tagja mesél az ásatás menetéről, a legfontosabb tudnivalókról, az érdekességekről, a feltárás melletti asztalokon pedig megtekinthetőek lesznek az idei évben előkerült legszebb leletek is. Ezután a kisvonat visszaszállítja a vendégeket Németbánya határába. 

A kisvonat útja mindkét irányba nagyjából 10 perc, a lelőhelyre vezetett túra (a vonat megállója és a lelőhely közötti sétával együtt) pedig körülbelül 60-70 perces; a teljes program tehát másfél órás elfoglaltságot biztosít. Parkolás közvetlenül a kisvonat indulási helyszíne mellett lehetséges. További, bővebb információk (hasznos tudnivalók, jegyvásárlás, parkolási lehetőség, térképes útvonal, stb.) itt olvashatóak.Regisztráció
Sikeres regisztráció után visszaigazoló e-mailt küldünk a megadott címre.
A sikeres regisztráció feltétele, hogy a választott időponton még legyen szabad hely (az időpontok melletti zárójelben a még szabad helyek száma látható).
Kérjük, hogy minden esetben olyan e-mail címet adjon meg, amin a program változása esetén (pl. rossz időjárás miatt) elérjük!
Egy ember egyszerre egy főnek tud helyet foglalni, így például ha Ön a teljes családját óhajtja regisztrálni, úgy minden családtag részére külön-külön ki kell tölteni a regisztrációs felületet, és minden személy után külön meg kell nyomni a “Regisztrálok!” gombot. 
Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy a “Példa Ágnes + 4 fő” típusú regisztrációk automatikusan törlésre kerülnek!!!


Név *
E-mail *
Mobil *

2019.07.22
09:00 (0) 09:55 (0)
10:50 (0) 11:45 (0)
15:00 (0) 15:55 (0)
16:50 (0) 17:45 (0)
2019.07.25
09:00 (1) 09:55 (0)
10:50 (0) 11:45 (0)
15:00 (0) 15:55 (0)
16:50 (0) 17:45 (1)
2019.07.27
09:00 (0) 09:55 (0)
10:50 (0) 11:45 (0)
15:00 (0) 15:55 (0)
16:50 (1) 17:45 (0)2) Geotúra Bakonyjákón - Földtörténeti Időutazás

"Mesél a Bittva patak földtörténeti múltunkról és az itt előforduló élővilágról “ címmel hívom ebben az évben a túrázni vágyókat, hogy közösen találjuk meg a meanderező patak titkait, a kiszélesedő völgytalp változatos kőzetvilágát kutathatjuk, letűnt tengerek üledéki tárulnak elénk gazdag vízparti növény és állatvilággal. A bakonyi legelők nyugalma, a gyurgyalagok fészkelőhelyét és hazánk legszínesebb madarainak levegőtáncát csodálhatjuk meg. A völgyet elhagyva felmászunk egy sziklaszirtekkel díszített hegytetőre, hogy egy letűnt tenger élővilágát kutathassunk fel a kőzetben, és Bakonyjákó völgyének festői panorámáját is megcsodálhassuk!" A túrán zárt túracipőre, fejfedőre és folyadékra minden résztvevőnek szüksége van. Az útvonal hossza 4-5 km, ami 20 m szintkülönbséget tartalmaz.
Időtartam 3 óra 
- Németh Rita, geotúravező -

Parkolás a Forrás Vendégház parkolójában lehetséges. A jegyek megváltása, felelősségvállalási nyilatkozatok aláírása, illetve a már meglévő jegyek felmutatása a vendégház teraszán történik.
További, bővebb információk (hasznos tudnivalók, térképes útvonal, stb.) itt olvashatóak.

Regisztráció

Sikeres regisztráció után visszaigazoló e-mailt küldünk a megadott címre. A sikeres regisztráció feltétele, hogy a választott időponton még legyen szabad hely (az időpontok melletti zárójelben a még szabad helyek száma látható).
Kérjük, hogy minden esetben olyan e-mail címet adjon meg, amin a program változása esetén (pl. rossz időjárás miatt) elérjük!
Egy ember egyszerre egy főre tud helyet foglalni, tehát például ha Ön a teljes családját óhajtja regisztrálni, úgy minden családtag részére külön-külön ki kell tölteni a regisztrációs felületet, és minden személy után külön meg kell nyomni a “Regisztrálok!” gombot.
Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy a “Példa Ágnes + 4 fő” típusú regisztrációk automatikusan törlésre kerülnek!!!
Amennyiben Ön a DinoExpressz nevű programra is regisztrált, akkor kérjük úgy válassza ki a Geotúra időpontját, hogy a két program ne ütközzön egymással! Mivel a két program helyszíne közel 5,5 km-re található egymástól, kérjük szánjon elég időt arra, hogy az egyik program helyszínéről időben átérjen a másikra.
Segítségül:
- amennyiben a 9:00-kor induló Geotúrára regisztrál, akkor a 15:00, 15:55, 16:50 vagy 17:45 időpontokban induló DinoExpresszre érdemes regisztrálni (mivel a Geotúráról kb. 12 órakor érkezik vissza a csoport);
- amennyiben a 14:00-kor induló Geotúrára regisztrál, akkor a 09:00, 09:55, vagy 10:50 időpontokban induló DinoExpresszre érdemes regisztrálni (a 11:45-kor induló vonatos túráról kb. 13:15-re érkezik vissza a vonat Németbányára, így kevesebb, mint ¾ óra marad átjutni Bakonyjákóra, beregisztrálni, és esetleg ebédelni).

Név *
E-mail *
Mobil *

2019.07.22
09:00 (20)14:00 (13)
2019.07.25
09:00 (29)14:00 (3)
2019.07.27
09:00 (13)14:00 (12)ÁLLANDÓ PROGRAMOK A KÖZELI TELEPÜLÉSEKEN

DINO EXPO - NÉMETBÁNYA
A falu főterén számos stand várja az érdeklődőket:
 • - A Bakony-Balaton Geopark standja
 • - Magyar Madártani Egyesület foglalkoztató standja
 • - Magyar Dinoszaurusz Alapítvány standja
 • Vásárlási és adományozási lehetőségek:
  - az iharkúti őslények maradványainak tudományosan hiteles másolatai
  - A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa c. könyv
  - iharkúti ősállatokról készült kifestő és poszter
 • - Kirakodóvásár (inni- és egyszerűbb harapnivalók, dínós pólók, ajándéktárgyak)

Folyamatos filmvetítés Németbányán a Faluház nagytermében (Dinoszauruszok és Vadászaik; Bauxit Expedíció)
Minden Nyílt Napon lesznek előadások a Faluháznál, a bakonyi dinoszauruszokról és a kréta időszaki ősvilágról:
 • 1. előadás 11:00, Ismeretterjesztő előadás gyermekeknek (20 perces)
 • 2. előadás 13:00, Tudományos-ismeretterjesztő előadás (60 perces)
 • 3. előadás 15:00, Ismeretterjesztő előadás gyermekeknek (20 perces)
Az előadások ingyenesek!


DINO EXPO - BAKONYJÁKÓ
A Forrás Vendégháznál további változatos programok várják az érdeklődőket:
A Forrás Vendégház parkjában várja a vendégeket a kipróbálható Dino-ásatás, geojátszóház Futó Jánossal és Steierhoffer Erzsébettel, népi kultúránkat megelevenítő betyárprogram kézműves tevékenységekkel a Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület közreműködésével, látogatható a gyógy- és fűszernövénykertünk, melynek ízeiből térítésmentesen kóstolhatnak teákat és limonádékat.

A geojátszóház programjában településünk határában található kavicsok és a víz lesznek a főszereplők. Hogyan mozgatja a víz a kavicsot? Játszunk együtt! Melyik kavicsra lehet karcolni és melyikkel lehet az üveget karcolni? Csoportosítsuk színük szerint a vízzel mosott kavicsokat! Mindenki elkészítheti a nap kavicsemlékét is.


© Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Kapcsolat: magyardino@gmail.com | Tel: +36309941805