Késő kréta koprolitok tanulmányozása

Az iharkúti ásatások során a csontmaradványok mellett nagy számban kerültek elő megkövesedett ürülékek (koprolitok). Segítségükkel következtetések vonhatóak le az egykori élőlények táplálkozási szokásaival és környezetével kapcsolatban.

Méretük a 4-5 milliméterestől a több mint 10 centiméteresig terjed, színük a világosbarnától a sötétbarnáig változhat. Többségük felszínén nem ismerhetőek fel szállítódásra utaló nyomok, száradási repedések, ezért valószínű, hogy leginkább az egykori folyóban élő állatok ürülékei őrződtek meg. Finomszemcsés alapanyagukban üregek, emésztett növényi és állati maradványok fordulnak elő, melyek CT-felvételeken és vékonycsiszolatokban is kimutathatóak. Előkerültek belőlük magok és kutikula-maradványok, csontszilánkok, részlegesen emésztett halpikkelyek és halfogak, valamint puhatestűek héjtöredékei. A koprolitok egy részében számos pollen és diatóma (kovamoszat) is előfordult.
Mind a növény-, mind a csonttartalmú koprolitoknak apatit a fő alkotó ásványa, továbbá bennük magas foszfáttartalom mérhető. Ezek alapján valószínű, hogy az ürülékeket olyan élőlények hagyták hátra, amik főleg állati eredetű táplálékot (húst, csontokat, ízeltlábúakat, puhatestűeket, stb.) fogyasztottak. Pontosan nem lehet megállapítani, milyen állatoktól származnak ezek a koprolitok, de a belőlük előkerült halpikkelyek és fogak bizonyítják, hogy a lelőhelyről ismert Lepisosteiformes és Pycnodontiformes halak zsákmányállatok voltak. A zárványok részleges emésztettsége alapján lehetséges ragadozóik a Pannoniasaurus, vagy a kifejlett Lepisosteiformes halak lehettek. A puhatestűek maradványait tartalmazó koprolitok legnagyobb valószínűséggel a Pycnodontiformes halakhoz, esetleg az Iharkutosuchus krokodilhoz köthetőek azok fogazata alapján. A magokat és más növényi részeket tartalmazó foszfátos koprolitok egy mindenevő állathoz, talán az Iharkutosuchushoz tartozhatnak, ám az is lehetséges, hogy a növénymaradványokat véletlenül nyelték le, esetleg a növényevő zsákmányállat tápcsatornájából jutottak a ragadozóéba.
Az ürülékek megőrződését nagy valószínűséggel elősegítette az állati táplálékból származó ásványi anyagok kiválása a kőzetté válás során (kalcium, foszfor: apatit ásvány formájában), illetve a gyors betemetődés.

1. ábra Csavarodott formák
1. ábra Csavarodott formák
2. ábra Csavarodott hengeres koprolitok
2. ábra Csavarodott hengeres koprolitok
3. ábra Csonttartalmú megkövesedett állati ürülék
3. ábra Csonttartalmú megkövesedett állati ürülék
4. ábra Hengeres koprolitok
4. ábra Hengeres koprolitok
5. ábra Kerekded koprolitok
5. ábra Kerekded koprolitok
6. ábra Nagy méretű csavarodott koprolit
6. ábra Nagy méretű csavarodott koprolit

© Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Kapcsolat: magyardino@gmail.com | Tel: +36309941805